Etichetele inteligente care utilizează tehnologia de ultimă generație pentru a oferi cumpărătorilor o serie de informații noi despre produse ar putea crea o linie directă de comunicare între consumatori și producători și ar contribui la promovarea unei noi ere de încredere între aceștia, potrivit unui nou proiect de cercetare.

Proiectul Smart Tags, finanțat de inițiativa de inovare EIT Food și coordonat de Centrul de cercetare tehnică VTT din Finlanda, analizează ambalaje inovatoare care ar putea fi adoptate de-a lungul diferitelor lanțuri alimentare și de aprovizionare.

Proiectul finanțat de EIT Food lucrează cu producătorii, consumatorii și comercianții cu amănuntul pentru a dezvolta o etichetare inteligentă similară codurilor QR. Proiectul include parteneri din domeniul cercetării, ai industriei alimentară și dezvoltatori de tehnologie din toată Europa. Partenerii sunt Universitatea din Reading (Marea Britanie), Universitatea din Varșovia (Polonia), KU Leuven (Belgia), Matis (Islanda), AZTI (Spania), DouxMatok (Israel) și Maspex Group (Polonia).

Construirea încrederii între consumator și producător
Proiectul vizează etichetele active și inteligente – care oferă informații, printre altele, dacă produsul din ambalaj este alterat, prospețimea acestuia, temperatura din ambalaj, adecvarea pentru dieta personală, durabilitate, origine, alergeni potențiali, rețete și instrucțiuni depozitare – ce permit cumpărătorilor să obțonă informații rapide și mai bune despre alimentele și băuturile pe care le consumă.

Dezvoltarea unor noi sisteme de etichetare ar putea permite producătorilor și comercianților cu amănuntul să reducă cantitatea de deșeuri alimentare și ar putea include, de asemenea, informații detaliate despre originea ingredientelor și termenul de valabilitate.

„Consumatorii vor să afle mai multe despre alimentele pe care le consumă nu numai înainte de a cumpăra produsele, ci și după ce le-au cumpărat”, a declarat dr. Giuseppe Nocella, profesor asociat la Școala de Agricultură, Politici și Dezvoltare de la Universitatea din Reading. „Ei doresc să fie asigurată o comunicare într-un mod prietenos, nu numai cu privire la calitatea, siguranța și durabilitatea produselor alimentare și băuturilor pe care le consumă, ci și cu privire la modalitățile de reciclare și de a dispune de aceste produse. Aceste noi sisteme de comunicare, oferind un mod mult mai ușor, rapid și direct pentru consumatori să verifice calitatea și siguranța produselor lor, poate fi văzută ca un factor cheie pentru a spori încrederea pe lanțul alimentar de la fermă la furculiță făcându-l mai transparent.“

Inovații interesante în etichetare inteligentă
Multe mărci explorează în prezent inovațiile în materie de etichetare pentru a oferi consumatorilor informații mai bune despre alimentele și băuturile pe care aceștia le consumă.

De exemplu, produsul Flora Plant de la Upfield introduce etichetarea cu privire la amprenta de carbon, pe ambalaj, la 100 de milioane de pachete de margarină, până la sfârșitul anului 2021 pentru a „ajuta consumatorii să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la impactul asupra mediului al alimentelor pe care le aleg”.

Alte start-up-uri explorează tehnologia de etichetare pentru a face față problemei cumpărătorilor care aruncă inutil alimentele și băuturile care depășesc data recomandată pentru consum. Innoscentia, cu sediul în Suedia, de exemplu, utilizează tehnologia digitală, pentru a le oferi clienților o monitorizare în timp real a cărnii lor, care le spune, prin intermediul unui smartphone, când carnea este pe cale să dispară de la raft.

Mimica, cu sediul în Marea Britanie, oferă tehnologii similare pentru ambalarea alimentelor: o etichetă umplută cu un gel lichid care se întărește pe măsură ce mâncarea sau băutura din ambalaj se strică. Prin urmare, o etichetă cu „denivelări” indică faptul că alimentele nu mai sunt bune de mâncat.

Prea complexe și costisitoare?
Cu toate acestea, mulți dintre actorii din industrie se plâng că noua etichetare a produselor alimentare care vizează abordarea problemelor precum risipa de alimente și amprenta de carbon a inddustriilor alimentare este adesea prea complexă, consumatoare de timp și costisitoare de implementat, în special pentru companiile mai mici.

„Cercetăm aceste aspecte, analizând atât tipul de etichete inteligente ce ar putea fi adoptate de părțile interesate, cât și cât de mult sunt dispuși să plătească consumatorii pentru diferite etichete inteligente în mai multe țări europene”, a răspuns Nocella. „Aceste rezultate vor fi disponibile la începutul noului an.“

Articol preluat de pe: roaliment.ro